Vinacero Pino Nero Zobacz większe

Vinacero Pino Nero

Nowy produkt

Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Typ wina: spokojne, dobrze zbudowane, eleganckie
Szczep: Pinot Nero 100%
Zbiór: ręczny, 60q winogron z hektara
Rocznik: 2015
Dojrzewanie: 6/8 miesięcy w dębowych beczkach typu barrique
Zawartość alkoholu: 13,5 % obj.
Butelka: 0,75 l
Temperatura podawania: 16-18 ° C
Producent: „Monterosso” di Massimo Comaschi
Region: Oltrepò Pavese
Kraj: Włochy

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Vinacero” (czyt. Vinaczero) to wysokiej klasy czerwone wino wytrawne, powstałe w 100% z wyselekcjonowanych, zbieranych ręcznie winogron szczepu Pinot Nero. Wino charakteryzuje się świetną strukturą, finezją i elegancją.

Vinacero” najlepiej jest odkorkować na parę godzin przed podaniem, można również zdekantować w karafce.

Wino świetnie komponuje się z daniami mięsnymi - z grilla, duszonymi i z dziczyzną.

Nazwa „Vinacero” pochodzi od anagramu córki twórcy wina o imieniu Veronica. Pozostałe wina z tej serii to Chardonnay "Laclima" oraz Bonarda DOC "La Cenfrasca" - to odpowiednio anagramy imion Camilla i Francesca - dwóch pozostałych córek Massimo Comaschiego. Trzy świetne wina w różnym stylu - tak jak trzy piękne siostry - każda o innym charakterze!

Winifikacja: Fermentacja na własnych skórkach przez 6/7 dni w kadziach stalowych w kontrolowanej temperaturze 18-20° C.

Dojrzewanie: Przez 3 miesiące w kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej, potem dojrzewanie 6/8 miesięcy w dębowych barriques.

Produkty powiązane