Amarone della Valpolicella Zobacz większe

Amarone della Valpolicella

Nowy produkt

Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Typ wina: spokojne
Szczepy: 70% Corvina veronese, 20% Rondinella, 10% Molinara
Winobranie: 2013
Zawartość alkoholu: 14,5 % obj.
Butelka: 0,75 l
Temperatura podawania: 20-22° C
Producent: Bixio Poderi
Apelacja: Valpolicella
Region: Provincia di Verona, Veneto
Kraj: Włochy

Więcej szczegółów

Więcej informacji

Opis:
Amarone to wielkie, potężne wino o wspaniałym i złożonym charakterze. Otrzymywane jest w wyniku wynifikacji gron z lokalnych odmian Corvina veronese, Rondinella i Molinara, po wcześniejszym procesie "apassimento". Oznacza to podsuszanie wyselekcjonowanych gron najlepszej jakości przez przynajmniej 3 miesiące. Technika "apassimento" daje winu wybitną koncentracje, wysoki poziom alkoholu, a także pewną dozę słodyczy w postaci cukru resztkowego. Podsuszone, "zrodzynkowane" winogrona tłoczy się zazwyczaj już po nowym roku. Następuje fermentacja w kontrolowanej temperaturze z przedłużoną maceracją na skórkach. Później wino dojrzewa przynajmniej 2 lata w beczkach typu "botti" i dopiero po kolejnych minimum kilku miesiącach w butelkach dopuszczone zostaje do sprzedaży.
Amarone ma pełny czerwony kolor wpadający w granat. Wino ma wspaniały i złożony aromat - pojawiają się tu nuty korzenne, balsamiczne, powidła śliwkowe. Amarone to wino o wielkiej strukturze. Smak ma pełny, zdecydowany i harmonijny. Pojawiają się tu nuty konfitury z czarnej porzeczki, jeżyn, tytoniu, czekolady i wanilii. Posmak jest długi i harmonijny.
Doskonale pasuje do dań o zdecydowanym smaku, grillowanych lub duszonych czerwonych mięs, dziczyzny, serów długodojrzewających, w tym również pikantnych. Amarone jest jednak jakością samą w sobie - to wino o wielkiej osobowości - można nim się delektować również samym, bez towarzystwa posiłku lub pić jako digestif, po posiłku, zamiast mocniejszych trunków.

Produkty powiązane